logo

basensaxlogo

 

 

Johan's basklarinettenblog

Bas en sax

3D print basklarinet beker 15Een 3D geprinte beker voor basklarinet

Na verschillende prototypes heb ik voor een Selmer Bundy basklarinet eindelijk een definitieve versie van de 3D geprinte beker gemaakt. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde, maar het klinkt uiteindelijk prima.

 

 

3D print basklarinet beker 15 3D print basklarinet beker 16

3D print basklarinet beker0De eerste experimentele versie heeft heel wat rekenwerk gekost. Ik heb het model wiskundig beschreven in OpenScad. Vooral de vorm van de beker wiskundig beschrijven was wel een uitdaging waarbij ik heel wat oude wiskunde kennis heb moeten opschudden om het voor elkaar te krijgen. Maar het leuke van 3D ontwerpen is dat je de tussenresultaten snel in beeld hebt. Daardoor hield ik de moed er wel in.

Omdat het object te groot was voor mijn 3D printer (een Ultimaker Original) is hij in twee delen geprint die met twee componentenlijm aan elkaar zijn gelijmd. De klepop deze versie is ook van kunststof, net als de houder voor de vloerpin. Die laatste bleek het al gauw te begeven. Als de bout te hard werd aangedraaid werd de kunststofhouder uit elkaar gedrukt. Zo gaat dat met prototypes.

 

 

De definitieve versie heeft een andere koppeling tussen beker en onderbocht. Het eerste idee was een klemkoppeling te maken zodat eventueel ook nog een gedraaide houten beker kon worden gemonteerd. De koppeling bleek echter te zwak en is daarom vastgelijmd.

3D print basklarinet beker 11 3D print basklarinet beker 11

 

De klep op de beker is in de definitieve versie gewoon van messing gemaakt. De methode om te draaien uit een stuk messing staf heb ik weer toegepast. De basis is een stuk messing staf van 4mm dik die zo recht mogelijk op een messing rondstaf van 8mm is gesoldeerd. 

 

 3D print basklarinet beker 113D print basklarinet beker 11

De staf met het messing blokje worden in de draaibank tot de vorm van een cup gedraaid. De binnenzijde met een beitel en de buitenzijde met een vijl. Het was wel even afwachten of de zachtsoldeer verbinding het zou houden. Niet zo'n lekker idee een schijfje lanceren in mijn werkplaats. Maar het ging prima. Na het draaien is het voordeel van zachtsoldeer dat de verbinding snel los is en de soldeerresten met een natte doek en korrel 600 schuren snel schoon zijn.

 3D print basklarinet beker 11 3D print basklarinet beker 11

 De cup wordt met een busje en een arm samengevoegd met hardsoldeer tot een mooie klep. De as wordt op de onderbocht bevestigd in twee messing busjes die in de kunststof posten is gelijmd.

3D print basklarinet beker 143D print basklarinet beker 11

 

 

 wordt vervolgd..

Basklarinet en meer

Bas en sax
(Johan Jonker saxofoons)

kvknr: 68539819
BTWnr: 001525115B23

bezoekadres:
Molenstraat 6
4161CJ Heukelum
tel 06 5172 1192
Op woensdagen en vrijdagmiddag aanwezig
(Overig) bezoek op afspraak

Zoeken

Translate Site

Mijn andere site:

Bas klarinet data

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons  gevestigd in Heukelum, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

basklarinet huren

Wil je een tijdje een basklarinet proberen. Dan is huren een aantrekkelijke oplossing. Vanaf minder dan 30 euro per maand kun je een goede studiebasklarinet huren. Kijk op huren voor meer informatie.

Gebruik van de gegevens op deze site zijn voor eigen risico

Copyright © 2017. All Rights Reserved.