logo

basensaxlogo

 

 

Johan's basklarinettenblog

Bas en sax

insert basklarinetBasklarinet Noblet/Leblanc uitdaging

Via Ebay heb ik een riskante aankoop gedaan. Er werden twee halve basklarinetten te koop aangeboden. Een upperjoint van Noblet en een lowerjoint van Leblanc. Dat was natuurlijk onwaarschijnlijk dat die zomaar goed met elkaar zouden samenwerken. Daarnaast waren er ook nog andere kleinere problemen zoals een afgebroken link tussen lower en upperjoint en een ontbrekende post van het registermechanisme. Een interessante uitdaging dus.

leblanc basklarinet Leblanc basklarinet2

 

Na een voorlopig herstel van het registermechanisme (nog met een elastiekje) heb ik de eerste meting aan de stemming gedaan. Ik was wel nieuwsgierig hoe dat uit zou pakken. Dat was zoals verwacht niet bepaald fraai. De afwijkingen waren te groot om al spelend te corrigeren. De blauwe curve laat de enorme afwijkingen zien.

 

stemming

De boeiende vraag is wat de oorzaak is van dit verschil. Bij het opmeten van de posities en de diameters van de toongaten blijkt dat die in de lowerjoint eigenlijk nauwelijks afwijken van de positie en diameter die je zou mogen verwachten bij een originele Noblet lowerjoint. Ook de passing van de twee joints was in orde. Er was geen correctie nodig te van de koppeling tussen de twee delen. Een belangrijk verschil was wel te vinden in de binnendiameters van beide joints. De binnendiameter van de Leblanc was ruim 2mm meer dan die van de Noblet. Dat is op zich niet zo gemakkelijk op te lossen. Het opboren van de Noblet is geen optie.

 

Naamloos

Maar het opvullen van die 2mm ruimte van de binnendiamater zou wel haalbaar moeten zijn. Met een 3D printer zou het mogelijk moeten zijn een buis te printen met exact de goede passing. En als daar dan op de juiste plaatsen uitsparingen in zitten voor de toongaten, dan zou in principe de ideale correctie van het verschil mogelijk moeten zijn. In OpenScad heb ik een insert ontworpen die exact de ontbrekende diameter zou corrigeren. Die komt wel vrij ruw uit de printer, maar met waterproof schuren onder de kraan hen ik daar een perfect passende insert van gemaakt..

 

De insert heb ik wel in twee delen moeten printen, omdat mijn Ultimaker Original maximaal objecten van 20cm hoogte kan printen. 

 

Op de foto hieronder is het eerste deel van de insert te zien voordat die in de lowerjoint werd geschoven.

Alleen dit stuk scheelde al aanmerkelijk in de stemming.

 

insert basklarinet

 

insert basklarinet 2

 

Nadat ook de tweede helft van de insert in de buis is geschoven is het tijd voor een nieuwe stemming test (zie de rode lijn in de onderstaande grafiek). Het resultaat was een basklarinet met een prima stemming. Voor zover ik kan beoordelen is dit prima. Iedere toon is met gemak te corrigeren naar een absoluut zuivere toon. De klank van deze houten basklarinet blijkt ook echt mooi. Die kunststof insert laat dat gelukkig intact. 

stemming

 

Basklarinet en meer

Bas en sax
(Johan Jonker saxofoons)

kvknr: 68539819
BTWnr: 001525115B23

bezoekadres:
Molenstraat 6
4161CJ Heukelum
tel 06 5172 1192
Op woensdagen en vrijdagmiddag aanwezig
(Overig) bezoek op afspraak

Zoeken

Translate Site

Mijn andere site:

Bas klarinet data

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons  gevestigd in Heukelum, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

basklarinet huren

Wil je een tijdje een basklarinet proberen. Dan is huren een aantrekkelijke oplossing. Vanaf minder dan 30 euro per maand kun je een goede studiebasklarinet huren. Kijk op huren voor meer informatie.

Gebruik van de gegevens op deze site zijn voor eigen risico

Copyright © 2017. All Rights Reserved.