Een basklarinet koffer zelf maken
Het zelf maken van een duurzame instrument koffer die er ook nog mooi uitziet, dat valt niet mee. Ik heb al verschillende mislukte pogingen gedaan en iedere keer was het of te zwak of niet mooi genoeg.
Wat ik ondertussen heb geleerd:
- MDF is minder geschikt voor een koffer
- het is relatief zwaar
- het is niet taai genoeg om scharnieren of sluitingen in vast te poppen.
- Kunstleer is minder geschikt voor een koffer
- het meeste kunstleer is te dik en vormt zich moeilijk in de bochten en vereist afwerking op en in de hoeken met een hoekstrip. Dat is extra werk en exta kosten. Bij echte koffers worden die door het hout genaaid. Dat is voor een doehetzelfer niet zo'n optie (of je moet veel tijd hebben)
- het is relatief zwaar
Voor de vulling ben ik nog op zoek naar het juiste materiaal.
- Plukschuim leidt tot een rommelige indeling. De blokjes die je eruit kunt plukken zijn vaak net te breed of te smal voor een mooi aansluitende uitsparing.
- Bekleding van plukschuim of schuimrubber en piepschuim met een flexibel stofje is een lastig karwei.
- lijmen met oplosmiddelen werken niet goed met schuim (het lost op)
- smeltlijm is ook geen prettig middel
- de meeste bekledingstof is rekbaar in een richting en eigenlijk wil je rekbaar zijn in alle richting voor een mooie strakke bekleding zonder plooien
De volgende poging ga ik wagen met een compacte basklarinetkoffer. Deze is bedoeld voor een basklarinet tot lage Eb waarvan de body uit twee delen bestaat.
De kist is circa 55 x 35 en is wigvormig; de onderzijde is circa 20cm en de bovenzijde ca 12cm breed.
De hoeken zijn rondom flink afgerond.
De randen van de twee helften zijn een graad of 30 afgeschuind waardoor de helften mooi over elkaar vallen.
De hoeken zijn versterkt met een kort balkje.
De verbrede onderzijde biedt ruimte voor de basklarinet beker.
De koffer wordt bekleed met een katoenen stof. Het voordeel is dat die met staandaard houtlijm op het triplex is te bevestigen.
Het bekleden gaat wel goed, alleen wordt het rond de hoeken een wat dikke prop. Dat wordt ook veroorzaakt doordat ik in de hoeken een bevestigingsklosje heb gemonteerd waar de stof niet mooi overheen valt. Dat moet bij de volgende koffer wigvormig worden.
De binnenzijde van de koffer wordt bekleed. De ene helft wordt met vrij hard foam schuim bekleed. Het materiaal is te beschikbaar in lagen van 1cm. De lagen kunnen met een scherp mes goed in vorm worden gesneden. De verschillende lagen worden in de koffer en op elkaar gelijmd met speciale schuimrubberlijm. Gewone contactlijm met oplosmiddelen werken niet omdat die het schuim oplossen waardoor je gaten in de schuimlaag brandt.
In principe zou het effect met het veel goedkopere piepschuim net zo goed kunnen worden. Ik heb gezien dat dat bij koffers van Yamaha gewoon wordt toegepast en prima voldoet. De volgende koffer ga ik daarmee doen.
De deksel wordt voorzien van zachter schuimrubber. Daar lijm ik ook verschillende lagen op elkaar met de speciale schuimlijm.
De lagen schuim worden vervolgens bekleed met flexibele stof. De stof die ik had liggen is flexibel in een richting. Er bestaat ook bi-stretch stof, die is misschien nog beter geschikt om zonder plooien de toplaag aan te brengen.
Tenslotten worden de scharnieren en sluitingen aangebracht en is de koffer klaar voor gebruik.
Zoals zo vaak vind ik het resultaat nog niet in een keer 100% goed, maar ik kom steeds dichter bij een bevredigende methode om een kwalitatief goede koffer op maat te maken.
Mijn opgave voor de volgende koffer:
- bekleding met dun kunstleer
- strakkere oplossing om de stof in de hoeken strak weg te vouwen
- piepschuim aan de binnenzijde (een methode om piepschuim te snijden)
- bekleden binnenzijde met bi-stretch stof
- bouwtekening online zetten.
<