logo

basensaxlogo

 

 

Johan's basklarinettenblog

Bas en sax

Buffet Crampon Prestige 3Buffet Crampon Prestige

Vandaag begonnen aan een onderhoudsbeurt van een Buffet Crampon Prestige tot lage C. Een prachtig instrument technische gesproken dan, maar toch vallen ook een paar dingen tegen.

Buffet Crampon Prestige 2

Een hals met een erg scherpe hoek. Dat speelt prettig, maar in combinatie met de lengte van een lage c instrumetn moet je een hoge stoel pakken zeker als je klein van stuk bent.

Buffet Crampon Prestige 3

Dit is erg mooi. De hals bestaat uit twee delen en dat kun je gebruiken om te stemmen. De twee delen passen strak in elkaar doordat een van de delen van kurk is voorzien past het altijd. Dit vind ik iets mooier dan een hals met een klemschroef.

De diameter van de nek is (buiten/binnen) 25,2 resp 23,9 mm.

Buffet Crampon Prestige 4

Dit is vooral voor de reparateur interessant. De bovenste registerklep opent ruimschoots. Circa 2 mm.
Wat ook mooi is dat de registerkleppen geen speling hebben. De complete beweging van de toets wordt omgezet in een beweging van deze klep.
Hetzelfde geldt voor de koppeling met de G/D klep (bediend door de rechter ringvinger) de complete beweging wordt omgezet in een sluitende beweging van de registerklep. De koppeling met de G/D klep is opmerkelijk licht. Dat is mooi.

Buffet Crampon Prestige 5

De tweede registerklep die ook als Bes wordt gebruikt opent niet extreem ver, ik schat zo'n 2,5mm. Toch klinkt de bes goed. Het verschil met de zij-bes is heel klein. Ook de bediening hiervan loopt mechanisch mooi.

Buffet Crampon Prestige 6

Dit is het eenvoudige registermechanisme. Dat is erg mooi. Slechts één stelschroefje hier. Het is eenvoudig maar effectief en loopt licht. 

Buffet Crampon Prestige 7

Dit is de rechterhand zij- sectie (ik weet niet of dit een naam heeft). De kleppen zijn net zo standaard uitgevoerd als bij andere basklarinetten. Niets innovatiefs hier. Hooguit is het mooi dat de toetsen mooi breed worden.

Buffet Crampon Prestige 8

De linkerhand sectie is vrij standaard en valt me eigenlijk tegen. De toetsen zijn vlak, nog steeds metaal. Bij Kohlert baskalrinet zijn de toetsen hol maken, dat is naar mijn smaak het mooiste wat je kunt hebben. Afwijkend is de C/G toets die een verlenging heeft die prettig is voo rmensen met grote handen.

De koppeling tussen de E en D klep is voorzien van vilt waarvan de dikte de goede sluiting bepaalt. Dit is niet zo onderhoudsvriendelijk, maar hoe het anders moet zou ik ook niet weten.

Buffet Crampon Prestige 9

De koppeling tussen lower en upperjoint is voorzien van twee grote stelschroeven. Dat is ideaal. Dit zijn maakt het instrument onderhoudsvriendelijk. Een ervaren basklarinet kan dit zelf bijstellen.

Buffet Crampon Prestige 11

De rechterhand ectie lijkt vrij standaard maar een een viertal stelschroefjes maken het afregelen goed te doen. Ook de G-klep en toets zijn gekoppeld via een stelschroef; ideaal.

Buffet Crampon Prestige 12

Als saxofonist vind ik de rechterpink sectie een drama. Dit ziet er iets mooi uit met mooie lange toetsen. Maar ik wordt er nog steeds niet blij van.

Buffet Crampon Prestige 13

Dit is weer een technische bijzonderheid. De F klep is in twee delen uitgevoerd. De twee delen zijn gekoppeld via een stelschroef. Dat is ideaal. Nu is het mooi af te stellen.

Buffet Crampon Prestige 14

Twee stelschroeven om de klephoogte te regelen van de Eb en E kleppen. Prima

Buffet Crampon Prestige 15

De linkerpink sectie met opvallende hoogte verschillen. Dat voorkomt tegen elkaar tikken. Of het lekker speelt is de vraag.

Buffet Crampon Prestige 16

Een flink arsenaal aan toetsen voor de linkerpink. Waarom heeft de zwakste vinger het toch zo zwaar. Deze hele sectie is indrukwekkend, maar het is conventioneel uitgevoerd met lange armen en pen gat verbinding op de koppelpunten.

Buffet Crampon Prestige 17

De koppelingen met de lage D.

Buffet Crampon Prestige 18

De drie toetsen voor de duim en een enigszins verstelbare duimsteun. Niet bijzonder. Wel prettig dat deze voor een deel met rollers zijn uitgevoerd.

Buffet Crampon Prestige 19

De koppeling met de Lage C klep is voorzien van een stelschroef om de klephoogte in te stellen. Ook de klephoogte van de lage C# is instelbaar. Dat is mooi opgelost.

 

Het spelen 

Na in orde maken van de afstelling en controle van de dichtheid heb ik het instrument bespeeld.

Hij is opvallend zuiver over vrijwel het hele bereik. De overgang van lage register (Bb) naar het hoge register is mooi.

De klank is heel gelijkmatig.

Wel mis ik kracht in het laag. Het instrument klinkt heel beschaafd maar kan niet zo sprankelen als mijn Leblanc tot lage Eb

.

Buffet Crampon Prestige 20

Nog een technisch plaatje: de toongaten. Opvallen is het kleine toongat voor de F; slechts 9.9mm waar alle andere ronde de 20mm meten.

 Buffet Crampon Prestige 1

Tenslotte nog een close-up van de rvs puntschroefjes die voorzien zijn van een kunststof ringetje tegen het lostrillen. Helaas werkt ook dit niet afdoende. Ik heb er een stuk of wat gevonden die wel meer dan een slag moesten worden aangedraaid.

 

Basklarinet en meer

Bas en sax
(Johan Jonker saxofoons)

kvknr: 68539819
BTWnr: 001525115B23

bezoekadres:
Molenstraat 6
4161CJ Heukelum
tel 06 5172 1192
Op woensdagen en vrijdagmiddag aanwezig
(Overig) bezoek op afspraak

Zoeken

Translate Site

Mijn andere site:

Bas klarinet data

AVG verklaring

Johan Jonker Saxofoons  gevestigd in Heukelum, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

lees meer

basklarinet huren

Wil je een tijdje een basklarinet proberen. Dan is huren een aantrekkelijke oplossing. Vanaf minder dan 30 euro per maand kun je een goede studiebasklarinet huren. Kijk op huren voor meer informatie.

Gebruik van de gegevens op deze site zijn voor eigen risico

Copyright © 2017. All Rights Reserved.